Hoe leer je koffie proeven?

Of je nu een echte coffee addict bent of maar af en toe een kop tegen je lippen zet; de kunst van het koffie proeven helpt je nog meer te genieten! Je begint aan een zintuiglijke verkenningstocht, waarbij je de complexe smaken, aroma's en nuances ontdekt. Dus pak je favoriete mok en ontleed samen met ons de geheimen van de perfecte kop koffie.

vóór het proeven begint

Zorg ervoor dat je apparaat schoon én goed afgesteld is. Een goed onderhouden koffiezetapparaat gaat langer mee en je koffie smaakt zo het best. Maak dus regelmatig schoon. Ook kalk speelt een rol; hoe harder het water, hoe meer kalk - dat heeft invloed op de smaak van de koffie. Speel op veilig en gebruik een waterfilter; in je apparaat of een BRITA filterkan. Kijk voor de juiste instellingen en hoeveelheden onderaan.

Hoe proef je koffie?

1. Kijk

Een goede espresso heeft een stabiele ‘crema’; een goudbruin laagje dat als een gesloten oppervlak op je koffie ligt. Een goede filterkoffie heeft een heldere, bruinrode gloed – dus niet zwart! Prachtig, niet waar?!

2. Ruik

Wist je dat je neus 1 biljoen geuren kan onderscheiden? Inhaleer dus eerst eens diep en probeer de aangegeven aroma’s (of notes) te bespeuren. Het beste resultaat krijg je trouwens met versgemalen bonen, want al enkele minuten na het malen worden de aroma's zwakker. Op zoek naar de juiste maler? Hier lees je onze tips.

3. Proef

Neem een slok –een échte kenner slurpt– en laat die goed rondgaan in je mond, zodat je de subtiele smaken kan proeven. Hoe voelt de koffie in je mond? De textuur, of body, van een koffie heeft invloed op de smaak en is ook vaak inherent aan de zetwijze. Zo is espresso meestal vol en romig, filterkoffie dun en helder.

4. Reflecteer

Sta stil bij alles wat je merkt. Is de koffie bitter, zoet of meer zuur? Met welke smaken zou je vergelijken? Welke textuur voel je; vol, stroperig, dun ... Blijft er een nasmaak (afdronk) hangen? Klaar? Begin opnieuw; een koffie kan van smaak of body verschillen in espresso of lungo.

stel je volautomatische machine zo in:

espresso - 25 ml - koffiesterkte maximum
dubbele espresso - 45 ml - koffiesterkte maximum
lungo - 90 ml - koffiesterkte maximum

Weeg je zelf af?

Reken dan 9 g koffie voor een espresso en 19 g voor een dubbele espresso of lungo.

Levert deze afstelling toch een onstabiele crema of mindere smaak op? Speel dan met de verhouding hoeveelheid water / koffie. Bij een te ‘acide’ smaak, maal je ook wat fijner.

Nog een laatste tip

Is de koffie niet donker genoeg? Dan kan je wat fijner malen. Zo stroomt het water langzamer door de koffie en neemt het meer smaak op. Door onze unieke brander op zonne-energie, zijn Ray & Jules bonen slow & medium geroast. De grofste maalgraad zal daarom bij geen enkele Ray & Jules koffie nodig zijn.

Sunshine in je mailbox?

Blijf op de hoogte van nieuwe Sisters’ Surprise koffies of andere acties, koffie tips en nieuws uit onze branderij.